Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis vzw

Week van de vrijwilliger 2022

Binnen onze dagelijkse werking streven wij naar kwaliteitsvolle zorg voor onze bewoners.

Door hen op een respectvolle manier te benaderen met aandacht voor privacy, autonomie, inspraak, zelfzorg en intimiteit willen wij voor hen een nieuwe thuis creëren.  

Om deze warme zorg waar te kunnen maken, doen we naast onze medewerkers ook beroep op heel wat vrijwilligers.   Zo zijn er een 150-tal vrijwilligers actief in het OLVG en dit op heel wat verschillende domeinen (cafetaria, kamerbezoek, logistieke hulp, maaltijdbegeleiding, hulp animatie, begeleider bij uitstappen, pastoraal, chauffeur bus De Plataan, bibliotheek, ….). 

Wanneer een kandidaat-vrijwilliger zich aanmeldt, vinden we het belangrijk om aan de hand van een intake-gesprek een takenpakket samen te stellen op maat van die persoon.  Van de vrijwilliger verwachten we  een engagement op regelmatige basis. Daartegenover behoudt hij/zij de vrijheid om te kiezen wanneer/hoe vaak… hij/zij wenst te komen helpen.  Zo kan het vrijwilligerswerk gemakkelijk gecombineerd worden met de zorg voor kleinkinderen/andere hobby’s… 

We ervaren het werken met vrijwilligers als een gewaardeerde en onmisbare aanvulling  op het werk van onze vaste medewerkers. Hun hulp betekent een enorme meerwaarde voor onze bewoners/gasten en biedt ons de kans om nog meer bewonersgericht te werken.  

Eén van onze jonge, dynamische en enthousiaste vrijwilligers die onlangs ons team kwam versterken is Priskilla RAES.  Priskilla tekent tweewekelijks op dinsdagmorgen present om bij de bewoners op kamer langs te gaan met de bibliotheek.  

Hoe lang ben je actief als vrijwilliger in het OLVG en hoe ben je er toe gekomen om vrijwilligerswerk te doen?

Ik ben nu sinds een half jaar actief als vrijwilliger in het OLVG  en ik doe het met grote vreugde.

Het is mijn eerste ervaring als vrijwilliger.  Ik heb vroeger een opleiding gevolgd tot logistiek assistente en dat lag me goed. Maar door mijn beperking kon ik niet meer verder doen en dat vond ik best jammer.

Toen dacht ik aan vrijwilligerswerk zodat ik, ondanks mijn beperking, toch iets kan betekenen voor anderen.

Waaruit haal je vooral je voldoening als vrijwilliger bibliotheek?

Telkens als ik tijdens de bibliotheekronde de kamers binnenstap, zie ik blije gezichten en dat doet mij goed. Ik voel en zie dat de bewoners uitkijken naar mijn bezoekje met nieuwe boeken.  Ik probeer altijd tijd te maken om even stil te staan bij de bewoner en een babbeltje te slaan.  Al is het soms gewoon even goeiendag zeggen en vragen hoe het met hen gaat, ik voel dat ze dit erg appreciëren.

Ik doe graag de bibliotheek omdat ik, door op regelmatige basis bij de bewoners langs te gaan, hen ondertussen allemaal al vrij goed ken en ik weet ondertussen welke interesses ze hebben. Zo kan ik hen eens een ‘complimentje’ of schouderklopje geven en dan fleuren ze helemaal op.

Zou je het vrijwilligerswerk aanbevelen aan andere mensen en waarom?

Ja zeker…   Het is niet alleen met de boeken rondgaan maar de band die je ontwikkelt met de bewoners geeft niet enkel hen maar ook mij een goed gevoel.  Ik voel dat ik iets beteken voor de bewoners en ik krijg zoveel van hen terug. Dat doet iets met een mens!

Een grote DANKUWEL, Priskilla en alle andere vrijwilligers voor jullie inzet!! 

Lees nog meer getuigenissen van vrijwilligers. 

Wie geïnteresseerd is om ons team te versterken, is van harte welkom en kan steeds contact opnemen voor meer info…

OLV Gasthuis: Brecht Caulier (vrijwilligers@olvgasthuis.be/057 34 69 12)

De Plataan: Anja Nollet (anja.nollet@gasthuis.be/057 34 69 29)

Emmaüs : Silke Tetaert (vrijwilligers.e@olvgasthuis.be/057 34 69 63).

CONTACT

Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis VZW Zorgnet-Icuro

Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis VZW
Ieperstraat 130
8970 Poperinge
Tel: 057 34 69 10
Ond. nr. : 0445.066.385, RPR Gent, afdeling Ieper
www.gasthuis.be

Like us on facebook

Webdesign by Netcrew - Powered by E-means