Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis vzw

Toneel "Wij blijven leven"

Els werkt als begeleider wonen en leven in wzc Emmaüs. Vanuit haar eigen talenten gaat ze creatief aan de slag in huis. Via het project “De Woensdagkunstenaars” neemt ze de bewoners wekelijks mee in een kunstige uitdaging. Eind juni 2021 rees bij Els het idee om samen met de bewoners en met collega’s een toneelvoorstelling uit te werken. Ze nam contact op met de kunstacademie. Het resultaat van deze samenwerking is een toneelvoorstelling met de naam “Wij blijven leven” die in mei opgevoerd wordt in wzc Emmaüs.

Els slaagde erin collega’s en bewoners te enthousiasmeren om deel te nemen aan het toneel. Op regelmatige tijdstippen worden repetities georganiseerd. “De repetities zijn telkens “geestige” momenten die energie geven.” (Silke, begeleider Wonen en Leven) “Het maakproces schept een bijzondere band tussen de collega’s.” (Tine, kinesist) De groep startte met improvisatieoefeningen en kwam uiteindelijk bij een tekst terecht waarop het stuk gebaseerd is.

De voorstelling gaat over bejaarden die te horen krijgen dat ze niet meer lang zullen leven. Ze raken aanvankelijk in paniek omdat ze nog in de illusie leven dat ze zullen blijven leven. Het thema is uit de dagdagelijkse realiteit van het woonzorgcentrum gegrepen.

Els kijkt er nog steeds van op hoe de bewoners omgaan met de dood: “Het is voor velen een heel gewoon onderdeel van het leven geworden.” In het stuk zien we die evolutie in het kijken naar de dood.

Het cliché dat theater niets is voor hun doelgroep willen de medewerkers eronderuit halen. Bewoners komen niet alleen kijken maar sommigen van hen doen ook actief mee in het stuk. Volgens Cindy (kinesist) is het net die spontane interactie tussen de medewerkers en de bewoners op scène die bijzonder is aan de voorstelling. Naast bewoners nemen ook de Woordklas van de Lovie en enkele leerlingen accordeon van de Kunstacademie deel aan het project.

´Wij blijven leven´ gaat door in WZC Emmaüs op 17 mei (15u), 18 mei (15u) en 19 mei (20u). De voorstelling is geschikt voor bewoners, familieleden en een breed publiek.

Kaarten kunnen gereserveerd worden via reservatie@gasthuis.be of via de receptie van wzc OLV Gasthuis en wzc Emmaüs.
(bewoners van onze woonzorgcentra en onze assistentiewoningen, alsook gasten van ons Centrum voor Dagverzorging De Plataan kunnen gratis naar het toneel komen. Reservatie is wel verplicht.)

CONTACT

Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis VZW Zorgnet-Icuro

Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis VZW
Ieperstraat 130
8970 Poperinge
Tel: 057 34 69 10
Ond. nr. : 0445.066.385, RPR Gent, afdeling Ieper
www.gasthuis.be

Like us on facebook

Webdesign by Netcrew - Powered by E-means