ESF Werkbaar werk
Voor deze actie is steun verleend uit het Europees Sociaal Fonds.
Oproep 445 ‘Werkbaar werk-duurzaam loopbaanbeleid’ beoogt de werkbaarheid van jobs op de Vlaamse arbeidsmarkt te verbeteren door het introduceren van duurzaam loopbaanbeleid op organisatieniveau. Een duurzaam loopbaanbeleid kan leiden tot een win-win-situatie voor zowel medewerker als organisatie. Enerzijds schept dit beleid zinvolle en werkbare loopbanen voor werknemers waardoor ze langer en meer gemotiveerd aan de slag kunnen blijven. Anderzijds is het beleid gericht op het waarborgen van de continuïteit van de organisatie. We moedigen organisaties dan ook aan om beleidsinstrumenten en – systemen te ontwikkelen die de duurzaamheid van loopbanen voor zowel werknemers als organisaties ten goede komen, zodat een zo hoog mogelijke werkzaamheidsgraad gerealiseerd kan worden in Vlaanderen.
Wij hebben vanuit OLVG de kans genomen om in te stappen op dit project. Onze medewerkers zorgen er immers voor dat wij onze opdracht en onze visie kunnen waarmaken. Een kwaliteitsvolle, betaalbare totaalzorg voor onze cliënten in een warm en open huis. De cliënt krijgt hierbij de regie zo veel mogelijk in eigen handen. We kunnen dit enkel realiseren door respectvol samen te werken met een ruime blik op vandaag en op de toekomst.
Het algemene doel van het project werd als volgt geformuleerd:
Bereiken van een goede interne samenwerking door vlot en open te communiceren
waarbij nieuwe medewerkers de nodige opvang en begeleiding krijgen en
waarbij medewerkers zelf zaken durven beslissen en uitvoeren.
Er werden 4 concretere uitdagingen bepaald, die ontstaan zijn uit de opmerkingen van de medewerkers tijdens de personeelsvergaderingen.
- Herstellen van de band tussen (directe) leidinggevenden en medewerkers met betere dialoog en betere feedback naar medewerkers toe over functioneren en werk en van de onderlinge band tussen medewerkers.
- Bannen van hokjesdenken in organisatie waarbij medewerkers, over disciplines heen, optimaal kunnen samenwerken en waarbij disciplines als evenwaardig beschouwd worden. Verbeteren van groepsgevoel.
- Creëren van voldoende ruimte voor spontaniteit of aanpassing van het werk, binnen de bestaande clusters, waarbij medewerkers zelf verantwoordelijkheden gaan opnemen.
- Zorgen voor een betere ondersteuning van nieuwe medewerkers die gebaseerd is op competentiemanagement.
Dit is een project voor en door medewerkers. Per uitdaging werd een werkgroep gevormd. Alle medewerkers kregen de kans om in één of meerdere werkgroepen te stappen. In de loop van de maand februari 2019 werd een startvergadering georganiseerd en zaten de werkgroepen voor de eerste keer rond de tafel. Elke werkgroep bepaalt een “elevator pitch”, een korte krachtige beschrijving die verduidelijkt waar de werkgroep voor staat. Waar wil de werkgroep toe komen? Wat is onze droom? Vanwaar komt onze drang om te verbeteren? Het is immers de bedoeling dat dit project niet enkel binnen de werkgroepen leeft, maar bij alle medewerkers. Daarom worden ook ideeënmappen verspreid over de afdelingen zodat iedereen de kans krijgt om opmerkingen, vragen of suggesties door te geven.