Kwaliteitszorg
Onze visie kunnen wij enkel waarmaken door een transparant en efficiënt kwaliteitsbeleid uit te werken dat breed gedragen wordt door elke medewerker van de vzw. Dit kan enkel en alleen door de visie te vertalen naar concrete handvaten (bijv. brochures, werkvoorschriften, checklijsten, ...) waar bewoners/naasten en medewerkers vlot mee aan de slag kunnen.
De bril die we opzetten om naar kwaliteit te kijken, is deze van Menso.
Hoe (blijven we) werken aan kwaliteit?
- Er is een stafmedewerker kwaliteit in dienst van OLV Gasthuis vzw. Naast het woonzorgcentrum, is er ook ondersteuning van de thuisondersteunende diensten zoals De Plataan en de dienst Thuisverpleging.
- Wekelijks overleg kwaliteit met directie: de stafmedewerkers kwaliteit brieft directie wekelijks over de stand van zaken van lopende projecten, deelt resultaten van metingen/audits, laat documenten zoals procedures/werkvoorschriften valideren door het beleid,... Kortom de planning en de opvolging van kwaliteit heeft hier zijn plaats.
- Het kwaliteitshandboek is dé tool waar alle documenten samenkomen die medewerkers uit de diverse diensten kunnen gebruiken in de dagelijkse werking. Denk hierbij concreet aan het infectiebeleid, suggestie- en klachtenformulier, interne en externe communicatiekanalen ... Ook de brochures voor bewoner en familie zijn hierin opgenomen. Het kwaliteitshandboek is tevens de plek waar alle actuele projecten (kwaliteit, beleid, ...) hun plaats hebben en kan als het hart van de kwaliteitswerking gezien worden.
- We luisteren naar de werkvloer. Tijdens werkgroepen of individuele gesprekken op de werkvloer destilleren we de noden van de werknemers en vertalen we deze naar concrete doelen en acties. Zo heeft het project wonen en leven zich vandaag ontpopt tot een werkgroep van medewerkers die wakker liggen van o.m. het huiselijk gevoel, de betrokkenheid en de zinvolle dagbesteding van de bewoners. Een ja-cultuur (i.e. zo veel mogelijk inspelen op de wensen van de bewoner) realiseren is zo een concreet doel dat de werkgroep voor ogen heeft. De huidige bewonersopvolging met afvaardiging van elke dienst van de zorgafdeling is een duidelijke actie of realisatie van de werkgroep wonen en leven.
- We luisteren naar de bewoner en naar jou (familie/naaste). Luisteren naar de mening van de bewoner en de familie beschouwen we als een bouwsteen van kwaliteitsvol werk. Het bewonersparlement en de familieraad zijn middelen waarmee we de inspraak van bewoners en families organisatorisch een plek willen geven. De bewoners- en naastenbevraging kwaliteit van wonen, leven en zorg zijn voorbeelden van methoden die we inzetten om de stem van de bewoner en de naaste te capteren en deze mee te nemen in het opzetten van verbeteracties. Voor de familieleden van de bewoners van de Wingerd is gebleken dat de informele momenten (cf. koffie en gebak) erg waardevol zijn. We willen daar vanuit kwaliteit verder op inzetten en dit ook voor de andere zorgafdelingen realiseren.
- Meten is weten. Door indicatoren - zoals het aantal valincidenten op een maand - op te volgen, door geregeld op de werkvloer te observeren, in overleg te gaan met medewerkers en dossiers te controleren, ... kunnen we zien of onze dagelijkse dienstverlening zijn kerndoel bereikt. Kwaliteitsvol wonen, leven en een zorg op maat van de bewoner, daar zetten we namelijk elke dag op in.