Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis vzw

Ben jij een buurthelper?

Als buurthelper kan je een wereld van verschil maken voor de mensen in jouw buurt. Sommige inwoners/buren hebben wat extra hulp nodig om thuis te kunnen blijven wonen. Het zit hem vaak in kleine dingen: bv. het vuilnis buiten zetten, een boodschap doen, een luisterend oor bieden… Met het project “Burenhulp” bundelen Zorgsite Proventier en vzw OLV Gasthuis hun krachten om burenhulp te stimuleren in Poperinge.

Daniël, Benny, Ronny en Nelly bieden hulp in hun buurt en geven daar elk een andere invulling aan.

Daniël is buurthelper

In 1970 zette Daniël de stap om alleen te wonen. Hij bleef in de buurt van zijn ouders, die in de Doornstraat woonden. Zij hielpen hem waar nodig. Later huwde Daniël met Brigitte. Zij kwam bij hem wonen. Na al die jaren (dit jaar zijn ze 50 jaar getrouwd) kennen Daniël en Brigitte de buurt door en door.

Hoe zet jij je in als buurthelper?

“Doordat ik veel wandel in de buurt (vooral in de wijken Schellewerk en Hellekapelle) ben ik een gekend gezicht voor de bewoners. Zo ontmoet ik veel mensen spontaan en knoop ik gemakkelijk gesprekken aan. Ik bied een luisterend oor en pik dingen op die ze vertellen. Terwijl mijn vrouw Brigitte eerder ondersteunt bij praktische taken (bv. naar de apotheek gaan, een boodschap doen,…), help ik hen met informatie. Iemand zoekt bv. een dokter, een thuisverpleging,.. Ik bied hen de nodige informatie en zij maken zelf een keuze. Zo hielp ik een 82-jarige dame met informatie over de woonzorgcentra in Poperinge. Ondertussen is ze verhuisd en woont ze in wzc Proventier. Ik ben blij dat ik haar kon helpen.”

Daniël was al altijd sociaal, geëngageerd en maakt graag het verschil. Hij is 18 jaar actief als vrijwilliger.  Gezien zijn eigen beperking, streefde hij de voorbije jaren voor een betere toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers/gebruikers van een rollator. Dit doet hij o.a. via de focusgroep voor mensen met een beperking en de seniorenraad. Hij merkt een positieve evolutie en voelt zich gehoord door de stad. Hij ijverde o.a. mee voor de stroken voor rolstoelgebruikers op de markt, de betere toegankelijkheid van het stadspark,… Bij de verbouwingen van een aantal huisjes in zijn buurt gaf hij advies om de woningen beter toegankelijk te maken.

De hulpbehoefte in de buurt varieert. Daniël is blij als bewoners buiten komen en elkaar ontmoeten. Sommigen zijn nog mobiel genoeg om tot aan de Bres of de markt te gaan voor een koffie of activiteit. Anderen spreken bij elkaar thuis af. “Ze hebben daar deugd van”, vindt Daniël. Ze zijn in beweging, ze zien andere mensen. Elke bewoner is uiteraard anders. Met de ene heb je lange babbels, met de andere heb je kortere contacten of zwaai je gewoon eens.

Wat haal jij zelf uit je inzet als buurthelper?

“Het geeft voldoening als je mensen blij kan maken en hen kan ondersteunen als ze hulp nodig hebben. Ze zijn zeer dankbaar. Ik voel me helemaal opgenomen in de buurt. Ik hoop dat ik nog lang mijn steentje kan bijvragen want ik word er zelf gelukkig van.”

Het verhaal van Benny, Ronny en Nelly

Benny, Ronny en Nelly zijn 3 rasechte buurthelpers in Hellekapelle. Ze hebben geen “zittend gat” zoals ze zelf zeggen. We noemen ze ook wel bezige bijen. “Als je er de tijd voor hebt, dan kan je toch beter helpen bij wie dat nodig heeft? En je bent bij het volk en kan een woordje “klappen”. We doen dat dus met heel veel plezier, krijgen er veel voldoening van en zijn niet van plan binnenkort te stoppen.”

Ronny en Nelly wonen al 7 jaar in Hellekapelle, Benny woont er 3 jaar. Ronny en Nelly zitten vaak bij de visput, vlakbij de woning van Benny. Benny kwam er spontaan bij zitten en zo is hun vriendschap gegroeid.

Dagelijks wandelen Ronny en Nelly 2 keer hun toertje “rond de blok”. Zo ontmoeten ze heel wat buurtbewoners. Door de bewoners op deze manier te leren kennen, is het “kleine helpen” spontaan gegroeid.

Hoe ziet dat kleine helpen er zoal uit?

“Dat is afhankelijk van de vraag van de buurtbewoners. Voor de ene zetten we de vuilbakken buiten. Een ander krijgt zijn rolluik niet alleen naar boven. Voor nog een andere buurtbewoner nemen we al eens iets mee van de winkel.  We geven ook elke dag eten aan de vissen in de visput. Als er problemen zijn met tv, brandalarmen, … helpen we graag. Benny sleutelt bijvoorbeeld graag aan fietsen en is een “handige Harry” dus als iemand in panne valt snel hij heel snel te hulp.”

Nelly houdt graag een oogje in het zeil in de buurt. Zo was het rolluik van een buurvrouw tot 10u naar beneden. Normaal is ze op tussen 7u en 8u. “Ik belde haar op haar GSM. Gelukkig had ze zich alleen maar overslapen. We vonden al eens 2 buurtbewoners op de grond na een val. Dat willen we niet nog eens meemaken.”

“De mensen weten ons te vinden en wij weten hen te vinden. We geven niet per sé ons telefoonnummer aan iedereen. We wonen hier heel graag. Het is hier kalm en rustig. We zijn precies elke dag op reis."

 

Goed bezig Daniël, Brigitte, Ronny, Nelly en Benny! Een grote pluim voor jullie hulp in de buurt! Bedankt om een buurthelper te zijn!

Zelf buurthelper worden? Mail naar info@gasthuis.be of bel naar Stijn 057 35 27 99

CONTACT

Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis VZW Zorgnet-Icuro

Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis VZW
Ieperstraat 130
8970 Poperinge
Tel: 057 34 69 10
Ond. nr. : 0445.066.385, RPR Gent, afdeling Ieper
www.gasthuis.be

Like us on facebook

Webdesign by Netcrew - Powered by E-means